20. aug, 2021

Bidrar voksne til mobbing ?

Mange barn gleder seg til skolestart, og mange barn gruer seg. Noen gleder seg til å se venner, mens andre lurer på om de får venner. Noen kjenner ingen. Noen starter på ny skole, med ukjente. Noen kommer fra andre land, og kanskje gruer seg til å forstå de andre. Noen gleder seg til ferien er over, andre har en vond klump i magen for det neste året som skal komme.

Det er en blanding av alle barn på skolene, alle med sine egne historier og følelser. Skolen er et sted de skal være mesteparten av barne og ungdomstiden sin, og et sted vi håper alle har det bra. Men sånn er det jo ikke.

Det skjer mye mobbing i Norge. Det er mange barn som gruer seg til skolestart.

Hvis jeg kan snakke litt om den voksne generasjonen, så er det mye fordommer i Norge.  Det er mye fordommer mot mennesker fra andre land, mot mennesker med annen legning, mot mennesker som sliter psykisk… og generelt mot mennesker som ikke er inni den perfekte a4 boksen. Og de fordommene… kan det tenkes at vi overfører dem til ungene? Kan det tenkes at det bidrar til mobbing ?

Det tror jeg. Jeg tror holdningene vi har hjemme, har ekstremt mye å si for hvordan ungene våre oppfører seg mot andre. Jeg tror de aller viktigste verdiene og holdningene våre, starter hjemme.

Og det har ikke så mye å si hva barna våre skal gjøre og hvordan de skal være, hvis vi som voksne gjør noe helt annet. Gjør som jeg sier, og ikke som jeg gjør- det funker ikke.

Så for å få enda mer fokus på mobbing og utestengelse blant barn, så tror jeg mye av det vi må jobbe med- er oss voksne. Det må jobbes med holdninger, og hva vi sier til hverandre hjemme. Hva vi sier om andre hjemme. Hvordan vi ordlegger oss og hva vi gjør og skriver offentlig.

Det skal ikke mer enn noen cm med scrolling på en eller annen nyhetskanal på facebook, før man ser at kommentarfeltene er fulle av eder og galle. Personangrep, og hat og hets. Uten filter! Fra voksne folk, som absolutt burde vite bedre.

Og det her, det leser jo ungene og ungdommen. De kan jo mer om internett enn det vi voksne kan.

Å få andre til å føle seg dårlig, eller lite verdt – er aldri en bra ting. Verken for voksne eller barn.

For er det noe det er plass til her i verden, så er det oss alle. På våre ulike måter. Vi må akseptere hverandre og tolerere hverandre, også når man ikke forstår hverandre. Hvis vi voksne klarer den jobben- så tror jeg det har enormt mye å si for generasjonen som nå vokser opp.

Ta et lite dypdykk i dine egne holdninger, og kjenn etter. Er det holdninger du vil videreføre til barna dine, og hadde du akseptert at barnet ditt sier eller skriver til andre det du gjør ? Jeg tror at det beste vi kan gjøre for ungene våre, det er å være snille mot hverandre – akseptere hverandre og ha gode holdninger som gir dem trygghet. Trygghet i seg selv, og ovenfor andre.

Tenk litt på hva som sies hjemme, og hvordan barna dine kan ta det videre. Vi ønsker jo alle at ungene skal ha det godt på skolen, og det vi kan kontrollere- er hvilke verdier og holdninger de får med seg hjemmefra.

God skolestart til alle <3